دانلود فرهنگ اسامی نسخه 1

مجموعه ای از نام های نیکو و پسندیده

نرم افزار فرهنگ اسامی

نام های ایرانی
نام های ترکی
نام های کردی
نام های عربی - اسلامی

 نام های اسطوره ای

نام های لری ، گیلکی و سایر اقوام

  همراه با معنی به تفکیک جنسیت ، ریشه  و به ترتیب حروف الفبا

نکاتی در خصوص نامگذاری فرزند

حضرت امام محمدباقر(علیه السلام) می فرماید: «راست ترین نام ها،نامی است گویای عبودت و بندگی باشد، بهترین نام ها نام های پیامبران است» میزان الحکمه  حدیث 8911


حتی بچه‌های سقط شده را هم نامگذاری کنید، چون در روز قیامت که مردم را به اسم می‌خوانند، بچه های سقط شده به پدرانشان اعتراض می‌کنند که چرا برای ما اسم نگذاشتید؟
مصداق این حدیث شریف نامهائی نظیر :عبدالله،عبدالرحمن،عبداللطیف که دلالت بر بندگی خداوند می نمایند می باشد و بعضی از نام های پیامبران مثل محمد، احمد، موسی، عیسی، ...

تأثیرگذاری نام مناسبت بر شخصیت و هویت افراد
انتخاب نام های بزرگان و شخصیت ها بر افراد، باعث می شود که صاحب نام احساس نوعی بزرگی و وقار در خود نماید و همرنگی خود با شخصیت مورد نظر را مضاعف نماید. این احساس روز به روز بیشتر و باعث اثرگذازی بر رفتار و گفتار او می گردد تا جائی که خود را مسئول حراست از قداست آن نام می شمارد.
رسالت والدین در تربیت صحیح فرزندان به روزی حلال،تعلیم و تربیت و ... خلاصه نمی شود بلکه انتخاب نام مناسب اولین قدم اظهار محبت آنها به فرزندشان تلقی شده که باید محقق شود .

پيامبر صلي الله عليه و آله : إنّ أوّلَ ما يَنحَلُ أحدُكُم وَلَدهُ الاِسمَ الحَسَنَ فَليُحَسِّن أحَدُكُم اسْمَ وَلَدِهِ ؛   

نخستين چيزى كه هر يك از شما به فرزندش مى بخشد ، نام نيكو است ؛پس هر يك از شما نامى نيك بر فرزندش نهد .

اهمیت نامگذاری در اسلام

نام

 

یکی از نعمت های خداوند به ما انسان ها قدرت تکلم و بیان است که با این وسیله با همنوعان خود ارتباط برقرار می نماییم و خواسته های خود را به مخاطب منتقل و با او ارتباط بر قرار می نماییم.سرعت انتقال مفاهیم خود مسئله ی مهمی است که کلمات و واژه ها در آن نقش اساسی دارند و در همین راستا نامگذاری برای اشیاء و افراد اختراع شد تا با هر نام مسمی مشخص، و از تفهیم و تفهم مقصود؛ از اشتباه جلوگیری شود.

 

نام هر شخص علاوه بر اینکه علامتی برای اوست و باعث تمایز و تشخیص او از دیگران می شود؛ انتخاب صحیح آن می تواند تأثیر تربیتی و روانی زیادی بر او داشته باشد هر بار با صدا کردن او به این نام، باعث می شود که خود را با مفهوم و حقیقت آن بیشتر مطابقت داده بلکه خود را مصداق واقعی آن بداند.

اسلام عزیز که برای همه شئون زندگی برنامه و دستورالعمل داشته، ریزترین مسائل زندگی از مبداء تا معاد را با معارف بلند خود پوشش داده و قبل از ولادت انتخاب نام نیکو را سفارش نموده است. بنا به اهمیت موضوع ما در ابتدا  به تحلیل و تبیین نظرات اسلام پرداخته و در پایان با جمع بندی و نتیجه گیری این تحقیق را خاتمه میدهیم.

 

معنای لغوی و اصطلاحی اسم(نام)

اسم در لغت به معنای لفظی است که بر حقیقت و مسمائی دلالت کند،این کلمه از ماده (سمه) اشتقاق شده و «سمه» به معنای داغ و علامتی است که بر گوسفندان می زنند، تا مشخص شود صاحب آن کیست و شاید از ریشه و ماده (سمو)گرفته شده باشد که در این صورت به معنای رفغت و بلندی است.

همچنانکه قلٌه از دامنه بخاطر رفعت و بلندیش ممتاز شده ؛ نام نیز باعث تشخیص افراد و تمایز آنان از دیگران می گردد. اسم در اصطلاح و عرف معادل نام و نشان است.

انتخاب نام خوب برای نوزاد بسیار مهمّ است. رسول خدا (صلی الله علیه و آله) آن را از حقوق فرزند بر گردن پدر می‌داند و می‌فرمود: «بهترین نام‌ها، نامی است که در آن نشان عبودیت خداوند باشد؛ مانند عبدالله».

اسلام برای تشویق مؤمنین و بیان جایگاه نام نیکو این مهم را محدود به دنیا نمی داند و تا قیامت اتصاف نام به صاحبش را یاد آوری می کند،آنجا که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: نام نیکو بر خود نهید ، زیرا در قیامت به این نام ها خوانده می شوید فلانی پسر فلانی بر خیز به سوی نور خود برو و فلانی پسر فلانی برخیز که نوری نداری

 

 

ایشان همچنین می‌فرمودند: «هر کس چهار پسر داشته باشد و نام یکی از آنها را به نام من، "محمّد"‌‌، نامگذاری نکند، به من جفا کرده است. اگر اسم فرزندتان را محمّد گذاشتید او را گرامی بدارید و به او احترام کنید».[ مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 101، ص 131]

 

همچنین می‌فرمودند: «حتی بچه‌های سقط شده را هم نامگذاری کنید، چون در روز قیامت که مردم را به اسم می‌خوانند، بچه های سقط شده به پدرانشان اعتراض می‌کنند که چرا برای ما اسم نگذاشتید؟!»

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) خودشان، نام آخرین فرزند فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را قبل از تولّد، محسن گذاشت، که البته در ماجرای هجوم به خانه آن حضرت، سقط و به شهادت رسید.[ خسروى‏، موسى، احتجاجات، ج‏2، ص: 108، اسلامیه]

امام باقر (علیه السلام) می‌فرمایند: «وقتی شیطان می شنود کسی را به اسم محمد یا علی صدا می زنند، مانند قلع ذوب می شود. »

 

نوزاد-شناسنامه

 

الف-انتخاب نام نیکو

 

قرآن کریم ارتباط با خداوند و خواندن او به نام های نیکویش را امر فرموده و کسانی که احترام خداوند را رعایت نمی نمایند و با خطاب های ناپسند او را صدا می زنند مورد نکوهش قرار داده و دوری از آنان را به مؤمنین سفارش نموده است و می فرماید « و برای خداست نام های شایسته پس با این نام ها خدا را بخوانید و از کسانی که نام های خداوند را تحریف می کنند کناره گیری کنید،آنان بزودی به جزای اعمالی که انجام می دهند می رسند.» (1)

پیامبر رحمت حضرت محمد(صلی الله علیه و آله)مؤمنین را به نامگذاری شایسته فرزندان سفارش نموده و می فرماید«نخستین چیزی که هر یک از شما به فرزندش پیشکش می کند نام نیکو است. بنابراین هر کدام از شما نامی نیکو بر فرزند خویش نهد.» (2)

اسلام  برای تشویق مؤمنین و بیان جایگاه نام نیکو این مهم را محدود به دنیا نمی داند و تا قیامت  اتصاف نام به صاحبش را یاد آوری می کند،آنجا که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود« نام نیکو بر خود نهید ، زیرا در قیامت به این نام ها خوانده می شوید فلانی پسر فلانی بر خیز به سوی نور خود برو و فلانی پسر فلانی برخیز که نوری نداری.» (3)

 

ب-کدام نام؟

حضرت امام محمدباقر(علیه السلام) می فرماید: «راست ترین نام ها،نامی است گویای عبودت و بندگی باشد، بهترین نام ها نام های پیامبران است»(4)

حتی بچه‌های سقط شده را هم نامگذاری کنید، چون در روز قیامت که مردم را به اسم می‌خوانند، بچه های سقط شده به پدرانشان اعتراض می‌کنند که چرا برای ما اسم نگذاشتید؟

 

 

مصداق این حدیث شریف نامهائی نظیر :عبدالله،عبدالرحمن،عبداللطیف که دلالت بر بندگی خداوند می نمایند می باشد و بعضی از نام های پیامبران مثل محمد، احمد، موسی، عیسی، یعقوب، هارون، یونس، هود ، ابراهیم ، آدم ، لقمان ، خضر ، عمران و از زنان نام هائی همچون:فاطمه، مریم ، آسیه ، خدیجه ، ... 

 

 

ذکر یک نکته :

امروزه شاهد این هستیم که بعضی از افراد نام هایی برای فرزندانشان انتخاب می کنند که ریشه در افسانه های فرهنگ های مختلف دارد مثلا نام الهه ای در فرهنگ یونانی ،یا نام خدایانی که در گذشته و بین اقوام بت پرست رایج بوده مثلا خدای آب، خدای آتش ، خدای نور و...که با بینش توحیدی ما در تعارض آشکار است در تمام جهان و در تمام اعصار یک خدا بیشتر نبوده است، شایسته نیست که با این قبیل نام گذاری ها ناخواسته و از روی جهل مرتکب شرک و ترویج فرهنگ هایی شویم که در قرون و اعصار پیامبران الهی برای زدودن آن ها مبعوث شدند عمر گذاشتند و رنج بردند ، بهتر است در نام گذاری فرزندانمان با بصیرت و بینش و آگاهی برخورد کنیم .

حضرت محمد

 

ج- خط قرمز انتخاب نام

بعضی از نام ها ویژه خداوند متعال است و نامگذاری افراد به این نام ها نهی شده است مثلا "الله "اسم خاص خداوند است و در معارف دینی از نامگذاری افراد به این نام ممانعت شده است.

 

د- حساسیت پیامبر اسلام در مقابل نام های نا مناسب افراد

سنت حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله)در مقابله با اسم های نا مناسب این بود که آن ها را تغییر می داد و نام نیک را جایگزین نام های زشت می کرد.

از ابن اثیر نقل شده که شخصی به عنوان نماینده اعزامی خدمت پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله)رسید،حضرت فرمود نامت چیست؟گفت: «بغیض(بسیار خشمگین).»حضرت فرمود: «تو حبیب هستی و نامش را در همان مجلس به حبیب تغییر داد.»

در جائی دیگر ابن عمر نقل نموده: که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نام «عاصیه» را به «جمیله»تغییرداد و فرمود تو جمیله هستی. زیرا عاصیه به معنای خلاف کار و جمیله به معنای زیباست.

 

ح-فایده نامگذازی افراد به نام ائمه معصومین(علیهم السلام)

شاید خیلی از افراد این سؤال را مطرح کنند که مگر نام برای مشخص کردن افراد نیست؟پس غیر از این علامت گذاری چه نفعی می تواند داشته باشدکه اینقدرحساسیت نشان میدهید؟

انتخاب نام های بزرگان و شخصیت ها بر افراد، باعث می شود که صاحب نام احساس نوعی بزرگی و وقار در خود نماید و همرنگی خود با شخصیت مورد نظر را مضاعف نماید. این احساس روز به روز بیشتر و باعث اثرگذازی بر رفتار و گفتار او می گردد تا جائی که خود را مسئول حراست از قداست آن نام می شمارد

 

 

انتخاب نام های شخصیت های دینی یا مناسبت های مذهبی بر افراد نشانه علاقه به آن حقایق است مثل نام های ائمه معصومین علیهم السلام یا نام ماههائی چون محرم،صفر،رمضان بر افراد که ارزش حوادث آن مناسبت ها و شخصیت های آن زمان ها را برای شنونده یادآوری میکند و مخاطب درمی یابدکه این نام متعلق به یک مسلمان است.

 

 از امام صادق(علیه السلام) سؤال شد: آیا نامگذاری فرزندان به نام های ائمه سودی دارد؟ حضرت فرمود:آری، مگر دین چیزی جز محبت است؟

 

ارتباط عاطفی با صاحب نام

وقتی نامی برای کسی انتخاب می شود نوعی رابطه ی عاطفی بین صاحب نام و شخصیت مورد نظر یا مکان مورد نظر که بدان نام می باشد برقرار میگردد، نام حسین پیوند حماسی با سیدالشهداء برقرار می کند و نام محرم محبت به شخصیت های این ماه و بغض به مفسدان این حادثه را گوشزد می نماید. امام حسین(علیه السلام) بخاطر علاقه زیاد به پدرش علی (علیه السلام) و مادرش «فاطمه»نام فرزندان خود را فقط "علی "و "فاطمه "می گذاشت و برای جلوگیری از تشابه اسمی پسوند اصغر،صغری، اوسط و وسطی، اکبر و کبری را بعد از نام هریک اضافه می نمود مثل علی اصغر ، علی اوسط ، علی اکبر ، یا فاطمه صغری ، فاطمه وسطی و فاطمه کبری .

 

تأثیرگذاری نام مناسبت بر شخصیت و هویت افراد

انتخاب نام های بزرگان و شخصیت ها بر افراد، باعث می شود که صاحب نام احساس نوعی بزرگی و وقار در خود نماید و همرنگی خود با شخصیت مورد نظر را مضاعف نماید. این احساس روز به روز بیشتر و باعث اثرگذازی بر رفتار و گفتار او می گردد تا جائی که خود را مسئول حراست از قداست آن نام می شمارد.

رسالت والدین در تربیت صحیح فرزندان به روزی حلال،تعلیم و تربیت و ... خلاصه نمی شود بلکه انتخاب نام مناسب اولین قدم اظهار محبت آنها به فرزندشان تلقی شده که باید محقق شود .

 

پی نوشت ها :

1-در سوره مبارکه اعراف آیه 180      

 2-میزان الحکمه حدیث8908مؤلف م.ری شهری

3-همان حدیث شماره 2586

4-میزان الحکمه  حدیث 8911     

 

منبع : سایت تبیان / فرآوری : محمدی / بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

فروانی اسم پسر و اسم دختر در سال گذشته 92

New Page 5
فراواني 50 نام اول پسران


 
رديف نام  فراواني رديف نام  فراواني
1 امير علي 37673 27 پرهام 4814
2 ابوالفضل 25964 28 كيان 4782
3 اميرحسين 25616 29 متين 4619
4 محمد طاها 21825 30 عرفان 4595
5 محمد 21075 31 دانيال 4200
6 علي 19647 32 آرمين 4182
7 اميرمحمد 18768 33 آرتين 4057
8 حسين 15303 34 سبحان 4033
9 مهدي 13469 35 سينا 3834
10 محمد مهدي 12444 36 آريا 3669
11 محمدرضا 11127 37 محمدپارسا 3658
12 طاها 10626 38 سجاد 3599
13 اميررضا 10332 39 آرش 3502
14 اميرعباس 10166 40 نيما 3482
15 عليرضا 9945 41 عرشيا 3438
16 محمدامين 9579 42 مبين 3234
17 محمدحسين 9099 43 يوسف 3212
18 رضا 8738 44 احسان 3199
19 علي اصغر 8732 45 آرين 3151
20 اميرمهدي 8331 46 محمدياسين 3106
21 ماهان 8037 47 عباس 3091
22 پارسا 7280 48 حسام 3003
23 ياسين 6488 49 علي رضا 2964
24 ايليا 6292 50 علي اكبر 2951
25 محمدجواد 6104 مجموع فراواني  552890
26 بنيامين 5667 تعداد ولادت 714781


 
فراواني 50 نام اول دختران


 
رديف نام  فراواني رديف نام  فراواني
1 فاطمه 47398 27 اسما 4843
2 زهرا 29810 28 عسل 4838
3 نازنين زهرا 15987 29 النا 4740
4 زينب 13177 30 سارا 4647
5 يسنا 11609 31 آتنا 4600
6 ريحانه 11150 32 آيناز 4552
7 هستي 9931 33 محيا 4412
8 ستايش 6162 34 باران 4206
9 ثنا 8462 35 هليا 4043
10 مريم 8115 36 يلدا 3997
11 فاطمه زهرا 7946 37 مليكا 3995
12 سارينا 7880 38 نازنين 3876
13 مهسا 6812 39 آيلين 3871
14 نرگس 6498 40 حنانه 3820
15 رقيه 6280 41 كيانا 3725
16 كوثر 6243 42 هانيه 3594
17 مبينا 6070 43 مهديس 3588
18 رها 6065 44 آوا 3577
19 اسرا 6004 45 يگانه 3553
20 نيايش 5958 46 حديث 3538
21 الينا 5913 47 سوگند 3500
22 مائده 5451 48 پريا 3473
23 معصومه 5443 49 مهديه 3460
24 آيدا 5292 50 الناز 3437
25 محدثه 5238 مجموع فراواني  501270
26 ياسمين 4995 تعداد ولادت 675611

 

 

کد خبر: ۲۹۷۱۶۹   تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۶

http://www.asriran.com

انتخاب نام برای فرزند طبق قانون ثبت احوال

ثبت احوالطبق ماده بیست قانون ثبت احوال کشور انتخاب نام بااعلام کننده (پدر ومادر) است. اما بعضی از نامها بدلیل عدم تناسب نام با جنس نوزاد یا دارا بودن معنی غیرقابل قبول و... در این قانون غیرمجاز اعلام گردیده است. از اینرو سازمان ثبت احوال [فهرستی از نامهای مجاز و غیرمجاز] را تهیه نموده است. چنانچه نامی که هموطنان برای فرزندشان انتخاب نموده اند از نامهای معروف و متداول نیست، می توانند با مراجعه به این فهرست یا تماس با بخش کنسولی (consular@iranembassy.ch) از مجاز یاغیرمجاز بودن نام مورد نظر خود مطلع شوند.
- چنانچه نامی را که والدین انتخاب کرده اند در هیچکدام از فهرستهای نامهای مجاز یا غیر مجاز موجود نباشد، والدین میتوانند با ارسال نامه ای دلایل مجاز بودن نام مورد نظر خود از جمله وجود آن در ادبیات فارسی و فرهنگ اسلامی و یا متداول بودن آن در منطقه خاصی از ایران را ارائه نمایند. سفارت موضوع را به اداره ثبت احوال منعکس می نماید و درصورت دریافت موافقت، شناسنامه صادر میشود.
- چنانچه نام انتخاب شده برای فرزند غیر مجاز باشد و برای وی  نیز صادر شده باشد، والدین میتوانند با انتخاب یک نام مجاز ونوشتن عبارت " با تغییر نام فرزندم از ..... به ..... موافقت دارم " درپشت برگ   و امضا آن تقاضای صدور شناسنامه بنمایند.
- نام خانوادگی فرزند همان نام خانوادگی پدر میباشد. در صورتیکه در شناسنامه پدر پیشوند "سید" وجود داشته باشد، در شناسنامه فرزند نیز به تناسب جنس از پیشوند "سید" یا "سیده" و یا پیشوند "سادات" ذکر خواهد گردید .
- اقلیتهای دینی میتوانند مطابق فرهنگ و آیین خود نام مورد نظر را انتخاب نمایند.

ثبت احوال کردستان: محدودیتی در نامگذاری اسامی کردی و مذهبی وجود ندارد

به نقل از سایت خبری تحلیل عصر ایران
کد خبر: ۳۱۱۱۵۲
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۴

خسروی زاده با اشاره به وجود بیش از 420 هزار عنوان نام موجود برای انتخاب خانواده ها با فراوانی 220 هزار عنوان برای دختران و 200 هزار عنوان برای پسران افزود: خانواده ها برای انتخاب نام فرزندان خود حق انتخاب دارند.
مدیرکل ثبت احوال استان کردستان گفت: مردم کردستان در نامگذاری فرزندان خود به نام های کردی و اصحاب و بزرگان اهل سنت هیچ محدودیتی نداشته و ندارند.

به گزارش ایرنا، عبدالله خسروی زاده شامگاه سه شنبه در جلسه شورای ثبت احوال استان کردستان با اشاره به شایعات برخی افراد نا آگاه و تبلیغات منفی رسانه های بیگانه در مورد محدودیت های نامگذاری نام های کردی و یا مذهبی در ثبت احوال کردستان افزود: این شایعات به هیچ وجه درست نیست.

وی گفت: خانواده های کردستانی می توانند تمامی نام هایی که ریشه ملی، قومی و مذهبی داشته باشند و معنای آنها نیز در فرهنگ اجتماعی جامعه مورد قبول باشد برای فرزندان خود انتخاب کنند.

وی با اشاره به حساسیت موضوع نامگذاری فرزندان گفت: نامگذاری فرزندان یکی از مهمترین و حساس ترین وظیفه والدین و یادگاری همیشگی آنها برای فرزندان است که باید برای این مهم، نهایت دقت را داشته باشند.

وی نام های محمد، آرسام، سامیار، آرتین و آژوان برای پسرها و باران، آیلین، نیان، نارین و النا را برای دختران به ترتیب فراوانی پنج نام اول انتخاب شده از سوی خانواده های کردستانی در هشت ماهه نخست سال جاری اعلام کرد.

خسروی زاده با اشاره به وجود بیش از 420 هزار عنوان نام موجود برای انتخاب خانواده ها با فراوانی 220 هزار عنوان برای دختران و 200 هزار عنوان برای پسران افزود: خانواده ها برای انتخاب نام فرزندان خود حق انتخاب دارند.

وی آمار ولادت استان در هشت ماهه امسال را 19 هزار و 340 واقعه اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود یک و نیم درصد رشد نشان می دهد.

خسروی زاده آمار فوت شدگان کردستانی از ابتدای سال جاری تاکنون را هم پنج هزار و 40 مورد اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود یک درصد رشد نشان می دهد.

مدیرکل ثبت احوال کردستان آمار ازدواج در هشت ماهه نخست سال جاری در کردستان را 12 هزار و 914 مورد اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل 3/1 درصد افزایش نشان می دهد.

وی آمار طلاق در کردستان در هشت ماهه سال جاری را دو هزار و 475 واقعه اعلام کرد و گفت: متاسفانه آمار طلاق نسبت به سال گذشته 18/5 درصد افزایش نشان می دهد و نسبت ازدواج به طلاق در این مدت 5/2 درصد بوده است.
 

هر ایرانی تنها یک‌بار حق تغییر نام خانوادگی خود را دارد

 

متقاضیان تغییر نام خانوادگی به استناد مواد 40 تا 42 قانون ثبت احوال و درصورت احراز شرایط مندرج در این دستورالعمل و پس از موافقت مراجع ذیصلاح ثبت احوال می توانند نام خانوادگی خود را تغییر دهند.

 

کلیات

1- دارنده حق تقدم نام خانوادگی کسی است که برای اولین بار در قلمرو هر اداره ثبت احوال مستقل، نام خانوادگی به نام او ثبت شده باشد.(ملاک تشخیص ، تاریخ صدور سند سجلی یا شناسنامه خواهد بود).

2- هرکس می تواند پس از رسیدن به سن قانونی (18سال) با رعایت مفاد این دستور العمل، نام خانوادگی خود را از طریق انتخاب واژه ای بلامعارض ( فرد دیگری دارای حق تقدم آن واژه نباشد) یا با اجازه از دارنده حق تقدم برای یکبار تغییر دهد.

3- درصورتی که نام خانوادگی پدر تغییر یابد، تغییر نام خانوادگی فرزندان کمتر از هجده سال با درخواست کتبی پدر امکان پذیر خواهد بود. فرزندان بالای هجده سال می توانند با اخذ اجازه نامه از پدر، از نام خانوادگی جدید وی استفاده کنند.

4- استفاده از نام خانوادگی زوج برای زوجه در زمان زوجیت با ارائه اجازه نامه از زوج بدون رعایت حق تقدم بلامانع است. درصورت انصراف زوجه و درخواست وی، به نام خانوادگی قبلی برگشت داده می شود.

5- انتخاب واژه هایی که در محل صدور سند (شناسنامه) متقاضی دارای معارض باشد، برای نام خانوادگی ممنوع است.

 

موارد تغییر نام خانوادگی

اشخاص واجد شرایط می توانند در موارد زیر تغییر نام خانوادگی خود را درخواست نمایند:

1- نام خانوادگی از واژه های نامناسب باشد، مانند: بیچاره ، گدا و امثال آن .

2- نام خانوادگی بیش از دو کلمه باشد، مانند خنجری برار عزیزی، فلاح ناگزیرلنگرودی، و نظایر آن.

3- نام خانوادگی از واژه های خارجی بوده یا با آن ترکیب شده باشد مانند: علی اف، یوهانسون، چارلتون، جلیلسون و غیره

4- نام خانوادگی از کلمات مذموم و یا مغایر با ارزشهای فرهنگ اسلامی باشد، مانند : بی دین، شیطان پرست و نظایر آن.

5- نام خانوادگی از واژه های منسوب به مناصب یا القاب و عناوین باشد، مانند: سرهنگ، خان، مهندس و نظایر آن .

6- نام خانوادگی از اسامی محل یا منسوب به محل و نامناسب باشد.

7- هرگاه محکومیت جزائی موثر برای یکی از افراد خانواده پیش بیاید و داشتن آن نام خانوادگی موجب ننگ و سرافکندگی باشد.

8- هرگاه تغییر نام خانوادگی به منظور وحدت با نام خانوادگی پدر، جد پدر ، فرزند ، برادر، خواهر و عمو باشد.

9- تغییر نام خانوادگی به منظور وحدت با نام خانوادگی مردی که مادر پس از فوت پدر طفل طبق مقررات ایران رسما با وی ازدواج نموده است با رعایت سایر مقررات مربوطه بلااشکال است.

 

موارد حذف پیشوند یا پسوند نام خانوادگی

اشخاص واجد شرایط می توانند در موارد زیر حذف پیشوند یا پسوند نام خانوادگی خود را درخواست نمایند:

1- نام خانوادگی ترکیبی از یک واژه و نام محل یا منسوب به محل باشد، مانند افتخاری تهرانی، تبریزی رادمنش و نظیر آن

2- نام خانوادگی ترکیبی از یک واژه و نام ایل یا طایفه باشد مانند: حسینی بختیاری ، زاروندی احمدی و امثال آن

3- نام خانوادگی ترکیبی از یک واژه و نام یکی از حرف یا مشاغل باشد مانند: بنکدارقاسمی، مجیدی سقطچی و غیره

4- هرگاه پیشوند یا پسوند نام خانوادگی، حرف، عدد یا کلمه زاید باشد، مانند م قاسمی، شکوهی هفت ، مرحومه حسینی و غیره.

 

معاون اداره کل حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال کشور با اعلام اینکه هر ایرانی تنها یک‌بار حق تغییر نام خانوادگی خود را دارد، گفت: نام خانوادگی که تعویض شود، دیگر امکان بازگشت یا تعویض مجدد را ندارد.

مشایخی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه با توجه به اهمیت حفظ اعتبار و جلوگیری از تزلزل اسناد هویتی، محدودیت‌هایی برای تغییر نام خانوادگی وجود دارد، در عین حال گفت: افرادی که نام خانوادگی آنها به یکی از دلایل ذکر شده در قانون، ممنوع شناخته می‌شود،‌ می‌توانند تقاضای تغییر نام خانوادگی خود را به ادارات ثبت‌احوال یا دفاتر پیشخوان اعلام کنند تا در محل صدور سند به آن رسیدگی شود.

وی با بیان اینکه شرط تغییر کامل نام خانوادگی افراد این است که آن نام خانوادگی دارای «باقیمانده مناسب» نباشد،‌ اظهار کرد: به این ترتیب اگر نام خانوادگی فردی دارای پسوند نامناسب بوده و یا پسوند مکان و زمان به دنبال آن آمده باشد، می‌تواند جزء زائد را حذف و باقی‌مانده مناسب نام خانوادگی را حفظ کند.

هر ایرانی تنها یک‌بار حق تغییر نام خانوادگی خود را دارد

مشایخی خاطرنشان کرد: در صورتی که پدر، نام خانوادگی خود را تغییر دهد، تغییر نام خانوادگی فرزندان و وحدت با پدر، به سادگی میسر می‌شود؛ چراکه برابر قانون نام خانوادگی فرزند همان نام خانوادگی پدر است. به این ترتیب، تغییر نام خانوادگی فرزندان کمتر از هجده سال با درخواست کتبی پدر امکانپذیر خواهد بود. فرزندان بالای هجده سال هم می‌توانند با اخذ اجازه‌نامه از پدر، از نام خانوادگی جدید وی استفاده کنند.

وی در ادامه،‌ به این موضوع اشاره کرد که هر ایرانی بالای ۱۸ سال می‌تواند یک‌بار در طول عمر خود نسبت به تغییر نام خانوادگی اقدام کند. البته به شرط اینکه نام خانوادگی او به یکی از دلایل قانونی، قابل تغییر شناخته شود.

معاون اداره کل حقوقی و سجلی سازمان ثبت احوال تاکید کرد: نام خانوادگی که تعویض شود، دیگر امکان بازگشت یا تعویض مجدد را ندارد.

وی تصریح کرد: فردی که قصد تغییر نام خانوادگی خود را دارد باید از طریق انتخاب نام خانوادگی بلامعارض (که فرد دیگری دارای حق تقدم آن نام خانوادگی نباشد) یا با اجازه از دارنده حق تقدم، تقاضای خود را اعلام کند.

مشایخی یادآور شد: استفاده از نام خانوادگی زوج برای زوجه در زمان زوجیت، با ارائه اجازه‌نامه از زوج، بدون رعایت حق تقدم بلامانع است. همچنین در صورت انصراف زوجه و درخواست وی، به نام خانوادگی قبلی برگشت داده می‌شود.

وی در ادامه گفت‌وگوی خود با ایسنا، برخی نام‌های خانوادگی که برابر قانون، به دلیل بدمعنا و نامناسب بودن، ممنوع به شمار می‌روند را برشمرد و گفت: گرگی، گرگوند، پیاده، سواره، حلقه به گوش، افیونی، گوش‌بر، بنده گنهکار، دو کله، سوراخ، عملی، کچل‌وند، تیغ‌زن، دو سر قندی، چه دانم، گاوی، تب‌خال‌پور، پالان‌دوز، قوری، پیش‌دستی، بزهکار، دویستی، دل کبابی و شمری، تنها برخی از نام‌های خانوادگی غیرمتعارفی هستند که ثبت احوال به‌دلیل نامناسب و بدمعنا بودن، با درخواست تغییر آنها در سال‌های پس از انقلاب اسلامی موافقت کرده است.

کارت هوشمند ملی

((آشنایی با کارت هوشمند ملی))

این کارت براساس تکلیف قانون برنامه پنجم (ماده ۴۶ ) در سازمان ثبت احوال آغاز شده است.

برای اولین با در انتخابات ۹۲ توسط فرمانداران و بخشداران مورد استفاده قرارگرفته( کلیه فرایند انتخابات در بستر آن به سامانه وزارت کشور ارسال شده است و بلعکس)

- قرار است دربازه زمانی ۳ الی ۵ سال دراختیار مردم قرار گیرد

کارت ملی هوشمند با ارائه ۳ کاربرد اصلی :

( شناسایی ، تصدیق هویت و امضای دیجیتال )

این امکان را فراهم می‌کند تا بتوان از کارت به عنوان یک ابزار چندکاره استفاده کرد.

به کمک کارت ملی هوشمند، این امکان فراهم می‌شود که کاربردهای مختلف در کنار هم و روی یک کارت قرار گیرند. این کاربردها را می‌توان در زمان صدور یا بعد از صدور روی کارت قرار

داد. دارنده کارت فقط امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به خودش را دارد. مثل اینکه اطلاعات در صندوقچه‌های مختلفی روی کارت ذخیره شده باشد که هر کدام کلید خودش را داشته باشد. کارت ملی هوشمند، یک کامپیوتر ساده و کوچکاست که با اتصال به یک کارتخوان، می‌توان به اطلاعات درون آن دسترسی پیدا کرد.

علاوه بر کاربردهای قبلی کارت ملّی، کارت‌ هوشمند ملی بعنوان کلید ورود به دولت الکترونیک و حرکت به سمت جامعه اطلاعاتی، این فرصت را فراهم می کنند تا افراد به شیوه ای امن وارد فضای دیجیتالی شوند.

کارت ملّی هوشمند به عنوان مقدمه‌ای برای ورود به جامعه اطلاعاتی، می‌تواند موجب توزیع عادلانه فرصت‌ها، کاهش بسیاری از هزینه‌های دولت، مردم و بنگاه‌ها شود. این امور می‌توانند نقش به سزایی در پویایی اقتصادی داشته باشند.

- با پیاده‌سازی کارت ملّی هوشمند، خدمات به روشی ساده، سریع و با کیفیت بالاتر ارائه می شود.

این موضوع می‌تواند موجب بهبود سطح کیفی زندگی مردم و بالا بردن سطح رضایت مردم از دولت شود.

- کارت ملّی هوشمند مثل تمام کارتهای شناسایی دیگر، اولین وظیفه‌اش شناسایی است.

به این منظور ابتدا در زمان ثبت نام، اطلاعات صاحب کارت روی کارت قرار داده می‌شود. این اطلاعات، اقلام هویتی مثل نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد و مواردی از این قبیل را شامل می‌شود.

به این ترتیب هر کجا که نیاز به اطلاعات هویتی صاحب کارت باشد، وی می‌تواند کارت خود را ارائه دهد و به صورت دیجیتالی شناسایی شود. شناسایی الکترونیکی موجب کاهش تقلب می‌شود.

کاربرد اصلی دیگر کارت ملّی هوشمند، تصدیق هویت است. در کارت‌های سنتی، به کمک عکس صاحب کارت که روی کارت چسبانده شده و یک مهر مخصوص روی آن خورده، عمل تصدیق هویت انجام می‌شود. در کارت ملّی هوشمند هم روال مشابهی وجود دارد؛ اما تصدیق هویت در اینجا تنها به عکس محدود نمی‌شود. علاوه بر عکس، اطلاعات بیومتریکی (اثر انگشت) صاحب کارت نیز می‌تواند روی کارت قرار گیرد. از همه مهمتر اینکه اطلاعات بیومتریکی به صورت الکترونیکی قابل بررسی هستند.

این به این معنی است که در یک مرکز بهره‌برداری که به حسگر اثر انگشت مجهز است، صاحب کارت بعد از قرار دادن کارتش در کارتخوان، انگشت خود را روی حسگر اثر انگشت قرار می‌دهد؛ سپس سیستم بررسی می‌کند که آیا اثرانگشت صاحب کارت با اثر انگشتی که روی کارت به صورت الکترونیکی ذخیره شده یکسان است یا خیر. در صورت یکسان بودن امکان ادامه عملّیات وجود خواهد داشت. به این ترتیب امکان جعل هویت به حداقل می‌رسد.

- یکی از کاربردهای مهم دیگر که روی کارت ملّی هوشمند قرار می‌گیرد، کاربرد امضای دیجیتال است. وصاحب کارت می‌تواند اسناد الکترونیکی را در فضای دیجیتال امضا کند.

امضای دیجیتال از نظر کاربرد، همان امضای سنتی است؛ اما در فضای دیجیتال، در اسناد کاغذی، گیرنده یک نامه یا سند، می‌تواند از طریق امضای شخص فرستنده، این اطمینان را حاصل کند که نامه، سند جعلی نیست. همچنین امضای یک
نامه، سند، برای امضاء کننده نامه، سند بار قانونی به همراه دارد و نمی‌تواند امضای سند را انکار کند.
کارت ملی هوشمند این بستر را هم برای فرستنده و هم گیرنده نامه، سند فراهم می‌کند که اسناد را امضا‌ء و صحت آن را بررسی کنند. ایده امضای دیجیتال بسیار ساده است: نامه، سند فرستنده به صورت دیجیتالی خلاصه می‌شود و به صورت
یک بسته در می‌آید. این بسته به کمک کارت فرستنده کد می‌شود و بسته حاصله امضای دیجیتال نام دارد که در انتهای نامه به صورت دیجیتالی قرار می‌گیرد. متن به همراه امضای دیجیتال در انتهای آن به گیرنده ارسال می‌شود. در طرف
گیرنده، متن اصلی نامه به همان روش بالا خلاصه می‌شود، ‌بخش امضا دیجیتال نیز با کمک کارت گیرنده کدگشایی می‌شود و با بسته خلاصه شده مقایسه می‌شود در صورتی که این دو با هم برابر باشند به این معنی است که همان شخصی که
ادعا کرده، نامه را امضاء کرده است.

کارت ملّی هوشمند به عنوان یک کلید ورود مناسب برای کاربردهایی همچون هدفمند کردن یارانه‌ها، سلامت الکترونیکی و کاربردهای انتخابات و سایر خدمات شهروندی، با هماهنگی نهادهای ذیربط، می‌تواند قابل استفاده باشد.
- یکی دیگر از امکاناتی که درکارت ملی هوشمند قرار دارد، ویژگی‌های بیومتریکی صاحب کارت است.
عکس و اثر انگشت صاحب کارت به صورت الکترونیکی در کارت وی ذخیره می‌شود. به این ترتیب امنیت استفاده از کارت بطور قابل ملاحظه‌ای بالا می‌رود. دیگر هر کس با وارد کردن یک رمز عبور ساده امکان استفاده یا سوء‌استفاده ازیک کارت را ندارد. برای استفاده از کارت حتماً باید صاحب کارت حضور داشته باشد تا اثر انگشت وی به صورت دیجیتالی با اثر انگشتی که در هنگام ثبت‌نام در کارت ذخیره شده است مقایسه و تطبیق داده شود و سپس اجازه استفاده ازامکانات کارت به وی داده می‌شود.
البته اطلاعات درون کارت ملی هوشمند بصورت رمزنگاری شده نگهداری می‌شوند که خود کارت از دسترسی‌های غیرمجاز به آن جلوگیری می‌کند. از جمله مهم‌ترین این مزایا این کارت می‌توان به شناسایی در حوزه دیجیتال، امکان تصدیقهویت براساس رمز عبور، رمزنگاری و بیومتریک، ‌به صورتی که هم کارت، هم صاحب کارت و هم سیستم بهره‌برداری بتوانند دو به دو یکدیگر را تصدیق هویت کنند. امکان امضای دیجیتال، امکان پردازش اطلاعات، امکان تغییر اطلاعاتپس از صدور، امکان پشتیبانی از کاربردهای مختلف، امکان افزودن کاربرد جدید پس از صدور، امکان دسترسی به اطلاعات بر حسب مجوزهای دسترسی مختلف و به صورت کاملاً امن و امکان استفاده کارآمدتر از خدمات دولت الکترونیکاشاره کرد.
تاکنون کشورهای مختلفی اقدام به طراحی و بعضاًَ پیاده‌سازی کارت ملی هوشمند در کشورشان کرده‌اند. تقریباً تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس و اکثر کشورهای خاور دور پروژه کارت ملی هوشمند را شروع کرده‌اند. در آسیا کشورهاییمثل مالزی، سنگاپور و هنگ‌کنگ در این زمینه، پیشرو بوده‌اند و هم اکنون کارت ملی هوشمند دارند که می‌توانند از این کارت برای ارائه خدمات مختلف استفاده کنند. کشورهای مختلف بر اساس نیاز و امکانات موجود، کاربردهای متفاوتی راروی کارت ملی هوشمند خود گنجانده‌اند اما نکته مشترک در اکثر موارد، شناسایی و تصدیق هویت بصورت دیجیتال است.

جمع آوری تعدادی نام دختر و پسر قرآنی

به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس،‌ وبلاگ راه آسمان نوشت: هرچند که ممکن است این فعالیت صورت گرفته نقص هایی هم داشته باشد ولی در مجموع به عنوان اقدامی نوین در بهره گیری از مفاهیم و آموزه های قرآن و تلفیق آن با نیازهای عمومی جامعه می تواند موجب بسترسازی و ایجاد انگیزه برای قشرهای مختلف باشد که بیش از پیش در عرصه های مختلف از این کتاب آسمانی راهگشا و سعادت بخش بهره ببرند.
انتخاب اسم فرزند، از روی قرآن کریم براساس یک پژوهش قرآنی و برای نخستین بار انجام شد. برای نخستین بار و طی یک تحقیق قرآنی، اسامی پسران و دختران از لابه لای آیات روحبخش قرآن کریم جمع آوری شد.
حسن خسروی یک مدرس دانشگاه که بیش از 25 سال است به آموزش علوم قرآنی در سطوح مختلف اشتغال دارد می گوید: از آنجایی که بعد از تولد هر نوزاد معمولاً پس از اطلاع از صحت و سلامتی و پسر یا دختر بودن آن، موضوع انتخاب اسم اهمیت که بعضاً پاره ای مشکلات و اختلاف سلیقه ها را نیز در پی دارد، بر آن شدم تا کاری کنیم که خانواده ها راهنمایی بشوند و با مراجعه به قرآن کریم که بالاترین راهنما و چراغ هدایت ما انسان هاست، نام فرزند خود را از روی آن انتخاب کنند.
حسن خسروی در ادامه می‌گوید: در این تحقیق قرآنی سعی شد تا اسامی رایج پرکاربرد و مقبول عامه که بیش از 120 اسم می‌باشد استخراج و به همراه آدرس آن گردآوری و تنظیم شود، تا انشاءالله خانواده های محترم و جامعه قرآن دوست ما بتوانند با تمسک و انس با قرآن بیش از پیش از مفاهیم و مطالب انسان ساز آن بهره مند شوند.
وی عنوان می‌کند: اتفاقاً در حین انجام تحقیق دریافتیم که چه اسامی زیبا و پرمحتوایی در میان اسامی دختران و پسران در قرآن می توان یافت که واقعاً می تواند مبنا و ملاک خوب و افتخارآمیزی برای انتخاب اسم فرزندانمان باشد؛ چرا که از جمله حقوق فرزند بر والدین آن است که نام نیک برای او انتخاب کنند و چه منبع و مأخذی بهتر از قرآن که نام فرزند خود را متبرک با اسامی قرآنی نماییم. باشد که همه ما مشمول شفاعت قرآن و عترت قرار گیریم.
خسروی در پایان می‌گوید: هرچند که ممکن است این فعالیت صورت گرفته نقص هایی هم داشته باشد ولی در مجموع به عنوان اقدامی نوین در بهره گیری از مفاهیم و آموزه های قرآن و تلفیق آن با نیازهای عمومی جامعه می تواند موجب بسترسازی و ایجاد انگیزه برای قشرهای مختلف باشد که بیش از پیش در عرصه های مختلف از این کتاب آسمانی راهگشا و سعادت بخش بهره ببرند.
اسامی استخراج شده از قرآن کریم به این شرح است:
 
* اسامی پسران:
رحمان حمد یک بخشنانده ـ رحمتگر
رحیم حمد یک مهربان ـ بسثیار رحم کننده
مالک حمد 4 صاحب ـ دارنده
فتح‌الله بقره 76 گشایش الهی ـ فتح و گشودن خداوند
محرم بقره 85 حرام شده ـ نام اولین ماه قمری ـ تحریم شده
رسول بقره 87 فرستاده ـ کسی که رسالتی را بر عهده دارد
جبرییل بقره 98 نام فرشته مقرب الهی و امین وحی بر پیامبر اکرم (ص)
سلیمان بقره 102 نام یکی از پیامبران الهی
احد بقره 102 یکی از صفات خداوند به معنی یگانه ـ واحد ـ تک
قدیر بقره 106 بسیار قدرتمند ـ قادر
ولی بقره 107 صاحب ـ سرور ـ سرپرست ـ مولا
نصیر بقره 107 یاورـ یاری دهنده
محسن بقره 112 نیک ـ نیکو ـ نیککار
ابراهیم بقره 125 نام یکی از پیامبران الوالعزم الهی که خانه خدا را بنا کرد
اسماعیل بقره 125 نام پسر حضرت ابراهیم که مادرش هاجر می‌باشد
یعقوب بقره 132 نام یکی از پیامبران الهی و پدر حضرت یوسف (ع)
اسحاق بقره ‌133 نام یکی از پیامبران الهی
رووف بقره 143 بسار دلسوز، کسی که رأفت دارد
حجت بقره 150 دلیل ـ برهان
شاکر بقره 158 شکرگزار
غفور بقره 173 آمرزنده، آمرزشگر
رمضان بقره 185 نام یکی از ماه‌های قمری ـ ماه روزه و نزول قرآن
عباد بقره 186 بندگان ـ جمع عبد
عزت بقره 206 بزرگی ـ عزت ـ عزیز بودن
نعمت بقره 211 بخشش
اکبر بقره 217 بزرگتر ـ بزرگ‌ترین
رحمت‌الله بقره 218 رحمت الهی، لطف خدا
داوود بقره 251 نام یکی از پیامبران الهی
علی بقره 255 بلند مرتبه ـ والا
عظیم بقره 255 بزرگ با عظمت
تراب بقره 264 خاک
حمید بقره 267 ستایش کننده، ستوده
حکمت آل عمران 269 حکمت (دانش و آگاهی)
وهاب آل عمران 15 بسیار بخشنده
رضوان آل عمران 15 خشنودی، رضایت
حسن آل عمران 37 نیکو ـ نیکویی
زکریا آل عمران 37 نام یکی از پیامبران الهی
محراب آل عمران 37 محل عبادت و سجده‌گاه
نبی آل عمران 68 صاحب خبر ـ پیامبر
نعمت‌الله‌آل عمران 103 نعمت خدا، خدادادی، خداداده
محمد آل عمران 144 نام آخرین پیامبر الهی ـ پسندیده ، ستایش شده
ایوب نساء 163 نام یکی از پیامبران الهی ـ صبر ایوب شهرت دارد
یونس نساء 164 نام یکی از پیامبران الهی که مدتی در دهان ماهی بود
برهان نساء 174 دلیل ـ علت
بشیر مائده 19 بشارت دهنده ـ کسی که خبر شادی بدهد
قادر انعام 37 توانا
یوسف انعام 84 نام یکی از پیامبران الهی و فرزند حضرت یعقوب(ع)
الیاس انعام 85 نام یکی از پیامبران الهی
صالح اعراف 73 نام پیامبر قوم ثمود
ماشاءالله اعراف 188 آنچه خدا بخواهد ـ خواست خدا
ایمان توبه (برائت) 23 ایمان
نورالله توبه (برائئت) 32 نورالهی ـ نور خدا
شفیع یونس 3 شفاعت کننده
ضیاء یونس 5 نور، روشنی، روشنایی
اصغر یونس 61 کوچک‌تر، کوچک‌ترین
مجید هود 73 بزرگوار، تمجید شده
رشید هود 78 صاحب عقل و خرد، رشد یافته ـ بالغ
سعید هود 105 خوشبخت، سعادتمند
عطاء هود 108 بخشش، موهبت
غلام یوسف 19 پسر، نوکر
شاهد یوسف 26 گواه، ناظر، شاهد
امین یوسف 54 کسی که امانت را رعایت می‌کند
روح‌الله یونس 87 روح خدا، لقب حضرت عیسی (ع)
جبار ابراهیم 15 صاحب قدرت و زور، سختگیر
شهاب حجر 18 نام سنگ‌های آسمانی
جمال نحل 6 زیبایی
سبحان اسراء 1 منزه، پاک، پاکیزه
شکور اسراء 3 بسیار شکرگزار
منصور اسراء 33 پیروز
خلیل اسراء 73 دوست، صفت، حضرت ابراهیم (ع)
محمود اسراء 79 ستایش شده ـ ستوده
فردوس کهف 107 بهشت
عبدالله مریم 30 بنده خدا
صادق مریم 54 راستگو، درستکار
طه طه 1 نامی برای پیامبر اکرم (ص) از حروف مقطعه قرآن
غفار طه 82 آمرزنده، بخشنده
سینای مومون 20 محل عبادت حضرت موسی (ع) ـ طور سینا
مصباح نور 35 چراغ
هادی فرقان 31 هدایت کننده
فواد قصص 10 دل ـ قلب
صباح صافات 177 صبحگاه
یدالله فتح 10 دست خدا
متین ذاریات 58 دارای متانت و وفار ـ سنگین و استوار
جلال الرحمن 27 صاحب بزرگی و عظمت
حسان الرحمن 70 نیکو ـ نیک
احمد صف 6 یکی از نام‌های پیامبر اکرم
ودود بروج 14 دوست ـ یار
حافظ طارق 4 نگهدارنده ـ نگاهبان
نصرالله نصر 1 یاری خدا
صمد توحید 2 بی‌نیاز
 
* اسامی دختران:
دنیا بقره 85 جهان ـ عالم ماهده ـ دنیا
الهه ـ اله بقره 133 خدا ـ معبود
ندا بقره 171 صدا، ندا، نوا
آتنا بقره 200 به ما بده، عطا کن به ما ـ فعل امر
مولود بقره 233 تولد یافته، متولد
سکینه بقره 248 آرامش، سکون، آرامش خاطر
مریم بقره 253 نام مادر حضرت عیسی (ع)
طیبه آل عمران 38 پاک و پاکیزه
هدی آل عمران 73 هدایت
منیر آل عمران 184 نورانی، روشن
مبنیا نساء 20 روشن ـ اشکار
میثاق نساء 154 عهد و پیمان
رضوانه مائده 16 خوشنودی ـ رضایت
ملوک مائده 20 پادشاهان، جمع ملک
صدیقه مائده 75 زن راستگو
مائده مائده 112 غذا، سفر غذا
قمر انعام 77 ماه
زینب اعراف 123 شهر
مدینه اعراف 123 شهر
عشرت اعراف 160 عدد 10 ـ خوشی
اسماء اعراف 180 اسم‌ها، نام ها
حدیث اعراف 185 گفتارـ حدیث ـ سخن
شوکت انفال 7 بزرگی
هاجر انفال 72 هجرت کننده
اعظم توبه 20 بزرگ ـ والا ـ بزرگتر
فضه توبه 34 گنج ـ نفره ـ نام کنیز حضرت زهرا (س)
لیلا یونس 24 شب ـ شبانه
کوکب یوسف 5 خواب ـ رویا
رویا یوسف 36 خواب ـ رویا
هما یوسف 36 نوعی مرغ ـ آن دو نفر
زکیه کهف 76 پاک شده
عذرا کهف 76 عذر معذرت
فردوس کهف 107 بهشت
بهجت نمل 60 شادی
مهین سجده 8 مانند ماه
سلاله سجده 8 تداوم نسل
فرح شوری 48 شادی ـ شادمانی
کبری دخان 16 بزرگ
محیا جاثیه 21 زندگی ـ زندگانی
سیما فتح 29 چهره ـ روی ـ صورت
سحر قمر 34 سحر و جادو ـ سحر (صبح زود)
مرجان الرحمن 22 نوعی جاندار دریایی
یاقوت الرحمن 58 نوعی سنگ گرانقیمت
راضیه حاقه 21 خوش ـ راضی ـ خوشنود
عالیه حاقه 22 بلند مرتبه
طهورا دهر 21 پاک ـ پاکیزه
ساهره نبأ 14 زمین هموار
مرضیه فجر 28 راضی ـ خوشنود شده
مطهره بینه 2 پاک ـ پاکیزه
کوثر کوثر 1 حوض و چشمه کوثر، حضرت زهرا (س)
 
 

انتخاب اسم ( اسم دختر ، سم پسر )

نام‌ها و نشان‌ها هویت ما را تشکیل می‌دهند، هر اسم (اسم دختر و اسم پسر ) که برای هر کسی انتخاب می‌شود به طور معمول از زمان به دنیا آمدن تا زمان از دنیا رفتن به همراه اوست و با همان نام و نشان ( اسم انتخاب شده ) شناخته می‌شود، شاید به همین دلیل است که اولین وظیفه پدر و مادر در برابر فرزندان انتخاب اسم مناسب برای آنهاست.

کمتر پیش می‌آید که با دیدن یک فرد پرسشی درباره نام او نشود. شنیدن بعضی نام‌ها دیگران را می‌خنداند، متعجب می‌کند یا به تامل وامی‌دارد. اسم افراد می‌توانند صاحبانشان را سربلند کنند یا برعکس موجب خجالت و سرافکندگی‌شان شوند، اما نباید فراموش کرد وجه مشترک همه اسم های نیک و بد، والدین و بزرگ‌ترهایی هستند که آنها را روی فرزندان تازه متولد شده‌شان می‌گذارند.

سال‌های گذشته تغییرات زیادی در نامگذاری فرزندان ایرانیان رخ داده است؛ این روزها بسیاری از والدین ترجیح‌شان این است که اسم بچه‌شان را یک نام خاص بگذارند؛ برای همین سازمان ثبت‌احوال پر شده از نام‌هایی که شبیه هیچ نام دیگری نیست.

هر پدر و مادری دوست دارد فرزندش نامی نیک داشته باشد و شاید به همین دلیل است که بسیاری از والدین در انتخاب اسم نیکو حساسیت زیادی به خرج می‌دهند و روزها و ماه‌ها برای انتخاب نام مناسب وقت صرف می‌کنند.

برخی والدین بر کم‌تکرار بودن نام هم تاکید دارند و ترجیح می‌دهند نامی انتخاب کنند که فراوانی کمتری داشته باشد؛ همین امر باعث شده که شاهد اسامی عجیب و غریبی باشیم که گاهی به گوش می‌رسد. در پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور 420 هزار عنوان نام وجود دارد که 220 هزار عنوان دخترانه و 200 هزار عنوان پسرانه است. تنوع نام‌های دخترانه که برگرفته از 20 الگوی توصیفی، دینی مذهبی، ملی باستانی، قومی، منطقه‌ای، ترکیبی، نام گل‌ها، طبیعت، حیوانات زیبا، پرندگان، کوه‌ها و رودها و نام موجودات خیالی و تاریخی است؛ بیشتر از نام‌های پسرانه است، این در حالی است که تعداد 14 الگو برای نامگذاری پسر‌ها وجود دارد. اول از همه والدین باید توجه کنند اسمی انتخاب کنند که از روی آن بشود جنسیت کودک را شناخت، نه این که اسمش را بگویند و بعد افراد بپرسند دختر است یا پسر! مسلما این نام در شکل‌گیری هویت جنسی کودک موثر است.

نامی که برای کودک برمی‌گزینند می‌تواند شخصیت فردی و اجتماعی وی را تحت تاثیر قرار دهد چراکه نخستین آهنگ آشنا برای کودک نام اوست و اثر بسزایی در شکل‌گیری اندیشه و آینده کودک دارد.

اسم بچه را چه کسی انتخاب کند


شیوه و راه و رسم نامگذاری از گذشته تا کنون بارها تغییر کرده است؛ از نوشتن نام‌های مختلف و میان قرآن گذاشتن و انتخاب یکی از آنها تا قرعه‌کشی معمولی و انتخاب یکی از نام‌های نامزد شده یا انتخاب نام و اعلام آن از سوی بزرگ‌ترها... .

در گذشته به طور معمول این مراسم از سوی بزرگان فامیل و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های کودک برگزار می‌شد و تصمیم نهایی را درباره نام کودک آنها می‌گرفتند، اما حالا کمتر پدر و مادری هستند که حتی قبل از تصمیم قطعی برای بچه‌دار شدن چند نام دختر و پسر برای بچه به دنیا نیامده‌شان انتخاب نکرده باشند. امروزه بیشتر پدر و مادرها معتقدند که پدر و مادرشان یک بار برای انتخاب نام آنها تصمیم گرفته‌اند و حالا نوبت خودشان است که اسم بچه‌شان را انتخاب کنند. اما در کل این مساله برای بیشتر پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها حل شده است. بیشتر آنها نظر خود را می‌گویند و شاید خیلی هم دلشان بخواهد با نامی که دوست دارند نوه‌شان را صدا بزنند، اما این روزها کمتر پدربزرگ و مادربزرگی است که انتظار داشته باشد نام انتخابی او را بپسندند. البته هنوز هم در شهرهای کوچک و روستا‌ها کسانی هستند که واگذاری انتخاب نام کودک‌شان به بزرگ‌ترها را احترام به آنها می‌دانند و هرچند تا آخر عمر نامی که خودشان برای فرزندشان انتخاب کنند در دلشان می‌ماند، اما معتقدند باید به نظر و عقیده بزرگ‌ترها احترام گذاشت و افتخار نامگذاری برای کودک را به آنها سپرد.

اختلاف‌هایی که به‌دلیل نامگذاری پیش می‌آید

مادربزرگ هنوز هم دلخور است، دیگر حتی اشتیاق زیادی برای دیدن نوه‌اش ندارد و معتقد است با رد کردن نام پیشنهادی او که نام شوهر مرحومش بوده، به او بی‌احترامی کرده‌اند، عمه‌ها هم هیچ کدام با اسم بچه موافق نبودند و به طرفداری از مادرشان اصلا او رابه نام صدا نمی‌زنند.

این سرنوشت کودکانی است که آنقدر مراسم نامگذاری‌شان پیچیده و پرمساله می‌شود که برعکس کاربردش که باید شادی و زندگی به همراه آورد بیشتر باعث دلخوری و دوری و گاهی باعث قهر و قطع رابطه فامیلی می‌شود.

این مشکل ممکن است بین پدر و مادر هم پیش بیاید، البته بیشتر اوقات والدین به توافق می‌رسند؛ اما گاهی هم برعکس است و اینجاست که آنها اسم‌گذاری برای فرزندانشان را بین هم تقسیم می‌کنند. مثلا با به دنیا آمدن هر فرزند یکی از والدین اسم فرزند را انتخاب کند؛ این طوری بحث بین والدین صورت نمی‌گیرد، اما امان از وقتی که قرار باشد فرزندی که در راه است اولین و آخرین فرزند باشد. اینجاست که مساله انتخاب اسم مشکل‌ساز خواهد شد؛ زیرا این مساله مربوط به اختلاف سلیقه والدین در انتخاب اسم برای تنها فرزندشان است.

البته این روزها کمی این مساله تعدیل شده، اما هنوز می‌توان آن را بین خانواده‌ها و فامیل‌ها مشاهده کرد، گاهی برای پیش نیامدن این دلخوری‌ها پدر و مادر مجبور می‌شوند دل همه را به دست بیاورند و نتیجه‌اش دواسمه و سه اسمه شدن کودک می‌شود.

من دو اسمه هستم

تازه از وقتی وارد مدرسه شده، متوجه شده که اسم ثبت شده در شناسنامه‌اش با اسمی که خود را با آن شناخته فرق می‌کند؛ اسمی که هرچند اسم واقعی‌اش است، اما برای او غریبه و ناآشناست.

پدر نامی را که خود می‌پسندد در شناسنامه‌اش ثبت کرده و مادر با نامی که خود دوست داشته او را صدا زده و از آنجا که ارتباط بچه‌ها با مادران وسیع‌تر و بیشتر از ارتباط با پدرانشان است، مادر موفق شده و همه حتی پدر بعد از مدتی او را با نام دلخواه مادر صدا زده‌اند. این سرنوشت نامگذاری کودکانی است که پدر و مادر یا در بعضی موارد بقیه خانواده و فامیل مثل مادربزرگ و پدربزرگ یا حتی عمه، عمو، خاله و دایی بر سر حرفشان برای تعیین نام کودک باقی می‌مانند و هیچ کدام از حق داشته و نداشته‌شان کوتاه نمی‌آیند تا در آینده کودک دارای دو نام یا در موارد نادری سه نام باشد. در مواردی حتی کودکانی هستند که در خانواده مادری با یک نام خوانده می‌شوند و در خانواده پدری با نام دیگر که این نوع نامگذاری‌ها برای کودک بسیار دشوارتر از دو اسمه بودن در شرایطی است که محدود به شناسنامه و خانه باشد. در بعضی خانواده‌ها هم در شناسنامه کودک یک اسم مذهبی ثبت می‌کنند، اما با نام دیگری او را صدا می‌زنند.

سیما راغبیان، مدرس دانشگاه و کارشناس کودک و نوجوان در این باره می‌گوید: دو اسمه بودن فرد جز ایجاد تضاد برای او هیچ ثمری ندارد و به طور معمول نام شناسنامه‌ای این افراد برای آنها بیگانه است حال آن که در مدرسه و دانشگاه که فقط با اسم شناسنامه‌ای سر و کار دارند بسیار دچار مشکل می‌شوند.

اسم‌های اسلامی

هرچند طی سال‌های اخیر خیلی از پدر و مادر‌ها به دنبال نام‌های خاص، تک و گاه عجیب و غریب برای فرزندانشان هستند، اما آمارهای هر ساله سازمان ثبت‌احوال نشان می‌دهد همیشه فراوانی چند اسم اول آمار منتشر شده متعلق به اسامی اسلامی است.

طی ده سال اخیر اولین اسم پسرها با رقابت بین ابوالفضل و امیرحسین و امیرعلی در تغییر بوده، اما نام فاطمه هر ساله پرطرفدارترین و دارای بیشترین تعداد نامگذاری برای دختر‌ها بوده است.

و همین طور بر اساس آمار 92 سال گذشته بیشترین انتخاب نام ایرانیان برای فرزندان اسامی ائمه اطهار(ع) است که فراوانی ده نام اول ثبت شده در پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال، نام‌های پسران به ترتیب عبارت است از محمد، علی، حسین، مهدی، حسن، رضا، محمدرضا، علیرضا، احمد و عباس و برای دختران به ترتیب فاطمه، زهرا، مریم، معصومه، زینب، سکینه، رقیه، خدیجه، لیلا و سمیه.

اما اسم‌های ائمه معصومین(ع) مانند اسم حسین، امیرحسین و محمد حسین علاوه بر طول سال، در دو ماه محرم و صفر نیز بیشترین فراوانی را دارند. این مساله درباره برخی نام‌ها نیز صدق می‌کند. به‌عنوان نمونه زمان انقلاب و رحلت امام خمینی(ره) اسم روح‌الله بالاترین میزان فراوانی را در میان اسم‌های پسر داشت.

بعضی افراد برای انتخاب اسم فرزند خود از اسامی دینی استفاده می‌کنند و دلیل این انتخاب را متبرک بودن این اسامی می‌دانند و یقین دارند که این اسامی شخصیت فرزندانشان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و حتی گاهی اوقات اسم بعضی از افراد در شناسنامه نام مذهبی است در حالی که به اسم دیگری خوانده می‌شوند؛ در هر صورت این دسته از افراد اعتقادات خاصی نسبت به این اسامی دارند.

در کل این مساله نشان می‌دهد هنوز مردم به اسامی مذهبی و اسلامی بیشتر علاقه و اعتقاد دارند تا اسامی دیگر.

تاثیر فیلم‌ها و سریال‌ها بر انتخاب اسم

تعدادی از اسم ها اقبال موقت دارند. از این زاویه رسانه ملی نیز نقش مهمی در فرهنگ مهندسی نام و نامگذاری دارد. مثلا، در سریال ستایش نام شخصیت ستایش و در سریال پنج کیلومتر تا بهشت اسم آیدا به واسطه شخصیت خوبی که در فیلم داشت مورد پسند مردم قرار گرفت و در مقطعی بیشترین اسامی فرزندان دختر از بین این اسم‌ها بود؛ بعد از سریال مختار، اسم کیان برای پسرها و بعد از سریال میوه ممنوعه، اسم هستی برای دخترها بسیار متداول شد، آمارهای ثبت احوال نشان می‌دهد، سال 87 بیش از 15 هزار نفر و سال 88 بیش از 13 هزار نفر نام دختران خود را هستی گذاشته‌اند.

این اسامی و بسیاری نام‌های دیگر متاثر از فیلم‌ها و سریال‌ها - که تغییر آماری قابل ملاحظه‌ای در چند اسم اول ثبت شده در سازمان ثبت احوال به وجود آورده است- نشان‌دهنده تاثیر بعضی فیلم‌ها و سریال‌های محبوب مردم بر نامگذاری کودکانشان است.

حالا وقتی همه این بچه‌ها با اسم‌هایی شبیه هم - که بیشترشان متعلق به دوره‌ای خاص هستند - وارد مدرسه می‌شوند چه اتفاقی می‌افتد؟ چند ستایش و هستی و آیدا و... در یک کلاس!

این مساله نشان‌دهنده تاثیرپذیری زیاد مردم از رسانه ملی است، این که آنها تا این حد به این رسانه دقت و توجه می‌کنند و حاضرند اصلی‌ترین و اولین تصمیم در مورد زندگی کودکانشان را از این رسانه اتخاذ کنند، بار مسئولیت این رسانه راسنگین‌تر می‌کند.

مادربزرگم نمی‌تواند مرا صدا بزند

حسرت یک بار درست صدا زدن اسم نوه اش به دلش مانده، انستیاژ هم دوست دارد مادربزرگش او را با نام درست و واقعی‌اش صدا بزند نه هر بار با یک تلفظ و یک آهنگ، اما هر چه خودش هم برای مادربزرگ نامش را تکرار می‌کند و سعی می‌کند نام خود را به او یاد دهد تلفظ مادربزگ خوب نمی‌شود!

نامی که در حال حاضر برای نوزاد نورسیده خانواده جذاب و شیرین می‌آید شاید تا چند سال دیگر برای زن یا مردی که می‌خواهد وارد جامعه شود مایه کسرشان باشد. شنو، چیمن، آنوشکا، صابرنیا و آمیتیس نام‌هایی هستند که پدران و مادران امروز بر فرزندان خود می‌گذارند.

پدیده اسم‌های خاص و بی‌همتا تا آنجا پیش رفته که برای تکرار بعضی از نام‌ها باید حداقل لیسانس داشته باشید! بماند که با همین مدرک هم اگر تا سه هفته فکر کنید نمی‌توانید معنی آن اسم‌ها را حدس بزنید.

گاهی دائم صدا زدن بچه با آن اسم سخت و با تلفظ تخصصی برای پدر و مادر او هم مشکل است، اما این والدین با پشتکار قوی این سختی را به جان می‌خرند تا کودکشان اولین کسی باشد که صاحب این اسم هرچند عجیب و سخت است.

حالا سوال اینجاست که واقعا تک و خاص بودن بعضی اسم‌ها به غلط تلفظ کردن اسم کودک از سوی مادربزرگ و پدربزرگ و در بیشتر موارد همکلاسی‌های مهدکودک و مدرسه کودک می‌ارزد یا نه!

اسم‌هایی پرطرفدار دیروز و امروز

برخلاف دهه‌های قبل که بیشتر مردم برای نامگذاری نوزادان به دنبال نام‌های متداول بودند، در سال‌های اخیر به دنبال نام‌هایی متمایز هستند.

نام‌ها تحت تاثیر مد هستند. کمتر نامی را می‌توان یافت که در طول نسل‌ها محبوبیت خود را حفظ کرده باشد. شاید نام‌هایی که الان عجیب به نظر می‌رسند چند سال پیش برای پدران و مادرانی که اقدام به نامگذاری آنها روی فرزندانشان می‌کردند عجیب و خنده‌دار نبود. در گذشته بعضی والدین با توجه به اهمیت یک شیء، یک صفت یا صنعت در دوره‌ای خاص اقدام به گذاشتن نام آن روی فرزندان خود می‌کردند؛ چه‌بسا در بیشتر موارد حتی معنی درست آن را نمی‌دانستند؛ این شرایط همچنان باقی است، بسیاری از خانواده‌ها برای این که نامی متفاوت و منحصربه‌فرد بر فرزند خود بگذارند از نام‌های عجیب و غریب استفاده می‌کنند و اصرار دارند که آن اسم در شناسنامه فرزندشان ثبت شود ولی شاید چند سال دیگر همین اسم متفاوت موجب سرافکندگی فرزندشان در آینده شود.

برخی از والدین پس از تولد فرزندان خود برای آنها نام‌های ترکیبی ناموزن یا خارجی بدون معنا و مفهوم ایرانی انتخاب می‌کنند، حال آن که نامگذاری بدون در نظر گرفتن معنا و مفهوم یا لحاظ کردن معیارهای ملی و اسلامی در واقع اقدامی ضدفرهنگی است، اما سازمان ثبت احوال به منظور حفظ ریشه‌های فرهنگی کشور با این اقدام آنها مخالفت کرده و انتخاب نام را مشروط به تائید و صدور مجوزدر کمیته چهار نفره این سازمان می‌کند؛ این کمیته چهار نفره تائید اسامی متشکل از دو استاد دانشگاه دارای دکتری ادبیات فارسی و ادبیات عرب و مدیرکل ثبت احوال استان و معاون سجلی این سازمان است و اسامی غیرمتعارف باید برای تائید در این کمیته مورد بررسی قرار گرفته و به تائید نهایی برسد.

هر ماه حدود 30 تا 40 پرونده انتخاب نام برای طرح در این کمیته مطرح می‌شود و به طور معمول در 70 درصد موارد، انتخاب اسم به تائید کمیته می‌رسد و در30 درصد نیز نام‌هایی از سوی کمیته به والدین پیشنهاد می‌شود.

اگر در دهه 70 آرش‌ها و کورش‌ها و امیرحسین‌ها زیاد بودند و در دهه 80 پارساها و ایلیاها، در این سال‌ها نوبت به هیراد و رشان رسیده است. ظهور این جریان در سال‌های اخیر موجب شده که مردم در نامگذاری به دنبال واژه‌های جدید باشند، واژه‌هایی که قبلا خیلی مورد استفاده قرار نمی‌گرفته و به دلایلی بخشی از والدین علاقه دارند که از این اسامی برای فرزندانشان استفاده کنند.

جالب است بدانید ده نام فراوانی که در استان تهران در شش ماهه گذشته انتخاب شده، شامل: امیرعلی، محمدطاها، امیرحسین، علی، ابوالفضل، امیرعباس، امیرمحمد، محمدمهدی، محمدحسین، پارسا، برای پسران و فاطمه، زهرا، نازنین‌زهرا، ریحانه، النا، رها، هستی، سارینا، باران و ستایش برای دختران بوده است.

اسم‌هایی که افراد از داشتن آنها خجالت می‌کشند

ویلا، سماور، شناور، چرت، نخواسته، حقیر، نوشابه و اسکناس، بخشی‌ از نام‌‌هایی عجیب و غریبی هستند که در سال‌های اخیر با درخواست صاحبان آنها اقدام به تعویض نام در شناسنامه شده است.

اکنون در سازمان ثبت احوال 3737 نام پسرانه و 3812 نام دخترانه قابل تغییر وجود دارد که هر شخصی نامش در آن باشد بلافاصله به اسم مناسب، قابل تغییر است. البته ممکن است اسمی در این فهرست‌ها نباشد، اما از دید ثبت احوال قابل تغییر باشد که در این باره فرد باید دنبال مجوزهای لازم باشد.

مساله فقط خجالت کشیدن افراد از اسم‌های عجیب و غریب‌شان نیست، والدین برای نامگذاری کودک تا آنجا باید دقت داشته باشند که کودک در سنین متفاوت نه از معنی اسمش و نه از آهنگ آن، خجالت نکشد یا اسم‌های بدون معنایی که تهی و بدون پشتوانه فرهنگی است برایش انتخاب نکنند که در بزرگسالی به طور دایم مجبور به توضیح درباره اسمش شود.

موقع انتخاب اسم به این مساله دقت کنید که نام انتخابی در حالت عامیانه و کوتاه شده چه صورتی به خود می‌گیرد. گاهی اوقات یک اسم متناسب زیبا با کمی تغییر تبدیل به یک اسم نامتناسب با معنای بد می‌شود. دسته‌ای از افراد هستند که برای زنده نگاه داشتن یاد و خاطره عزیزانشان برای نامگذاری فرزندانشان از اسامی آنها استفاده می‌کنند؛ هر چند که شاید بعضی از آن اسامی در زمان حال دیگر هیچ طرفداری نداشته باشد. زنده نگه داشتن نام اعضای متوفی فامیل باری است که بر دوش کودک نهاده می‌شود. نام انتخاب شده برای نوزاد توقعات والدین را نمایان می‌سازد. آنها می‌خواهند و می‌کوشند همه صفات نیکوی فرد فقید خانواده در فرزندشان متجلی شود. باید توجه داشته باشیم که قرار نیست آدم‌ها ادامه‌دهنده راه و مشی یکدیگر باشند. اگر نام کودک نماد قدرت، بی‌باکی یا قهرمانی باشد و او فاقد چنین خصایصی، ممکن است در طول سال‌های کودکی همواره در معرض سرکوفت خانواده یا دیگران قرار بگیرد. از طرف دیگر اسم‌هایی که چیزی یا کسی را یادآوری می‌کند ممکن است در بزرگسالی یا حتی از دوران مدرسه رفتن برای افراد مشکل‌آفرین باشد، مثل نام رستم که هر چند یکی از نام‌های فاخر شاهنامه و برخوردار از پشتوانه فرهنگی و اسطوره پهلوانی و قدرت است؛ اگر روی یک پسر بچه نحیف و لاغر گذاشته شود، ممکن است باعث شود توسط همسالان دیگر به سخره گرفته شود و همین طور بعضی نام‌های دیگر مثل زیبا، ماهرو و... .

اگرچه نتایج یک پژوهش صورت گرفته در حوزه نام‌ها نارضایتی بیشتر انسان‌ها از اسم‌شان را نشان می‌دهد، اما بیشتر شرکت‌کنندگان در نظرسنجی اعلام کرده‌اند باوجود نارضایتی از اسم، اگر حق تغییر نام‌شان را داشته باشند، ترجیح خواهند داد از این حق استفاده نکنند. آنهایی هم که تمایل به تغییر اسم داشته‌اند، کسانی بوده‌اند که به‌دلیل نوع نام‌شان متحمل فشار شده‌اند. بچه‌ها در برابر تفاوت‌ها، دقیق و بی‌ملاحظه هستند. همچنین آنها در مقاطعی معین نسبت به اسامی مردانه و زنانه مرزبندی‌های خلل‌ناپذیری در ذهن دارند؛ از همین رو وقتی کودکی از یک جنس معین را می‌بینند که در نظر آنها نام جنس مخالف را بر خود دارد، دست به استهزای وی می‌زنند. داشتن نام‌های خارجی نیز ممکن است باعث خندیدن و مسخره شدن از طرف دیگران شود، هرچند چند سالی است استفاده از اسم‌هایی مانند رابرت، الیزابت و جورج ممنوع است و اگر کسی هم این اسم‌ها را داشته باشد بلافاصله بعد از تقاضا به اسامی ایرانی اسلامی تغییر می‌کند و همین طور بعضی نام‌ها که بسیار مورد علاقه افراد بوده ، اما شاید خیلی‌ها هنوز نمی‌دانند معنی خیلی جالبی ندارد مثل نام شیما که به معنی زن خال‌دار است و جزو اسامی قابل تغییر بوده و دیگر با گذاشتن آن موافقت نمی‌شود.

سازمان ثبت احوال این حق را برای افرادی که نام نامناسب دارند قائل شده که بتوانند در اسرع وقت نامشان را تغییر دهند؛ اگر اسم‌شان جزو فهرست اسم‌هایی باشد که در ثبت احوال قابل تغییر قید شده‌ راه ساده‌تری پیش رو دارند، با مراجعه به سازمان ثبت احوال می‌توانند نام خود را تغییر دهند، اما اگر نامشان در این فهرست نباشد راه دشوارتری پیش رو دارند.
متن بالا برگفته از جام جم
کلمات کلیدی راهنمای انتخاب اسم ، معنی اسم ها ،نام های ایرانی ، اسم دختر ، اسم دخترانه ، اسم پسر ، اسم پسرانه ، اسم ترکی ، اسم لری ، اسم عربی ، اسم فارسی
 

اعلام نام‌های برتر دختران و پسران ایرانی در سال ۹۲

مدیرکل اسناد مدیریتی سازمان ثبت احوال گفت: معمولاً به جز اسامی خارجی به نام های دیگر مجوز لازم داده می شود و در حال حاضر رویکرد بیشتر به سمت نام های ترکیبی ائمه با نام های مدرن است.
محسنی در خصوص فراوانی نام های سال جاری نیز گفت: در سال ۹۲ برای پسران اسامی امیرعلی، ابوالفضل، امیرحسین، محدطاها، محمد، علی، امیرمحمد، حسین، مهدی و محمدمهدی دارای فراوانی بیشتری هستند و در مورد دختران نیز اسامی فاطمه، زهرا، نازنین زهرا، زینب، یسنا، ریحانه، هستی، ستایش، ثنا و مریم ۱۰ اسم برتر دختران هستند.
وی گفت: در ۹ ماهه اول امسال برای دختران دارای فراوانی بیشتری هستیم چون رویکرد نام های نو، بدیع و ترکیبی بیشتر شده است.
مدیرکل اسناد مدیریتی سازمان ثبت احوال با اشاره به اینکه بر اساس بررسی های انجام شده طی ۹۵ سال اخیر اسامی محمد، علی، حسین، مهدی و رضا دارای بیشترین فراوانی و در مورد دختران نیز فاطمه، زهرا، مریم، معصومه و زینب دارای بیشترین فراوانی هستند.

منبع خبر : پایگاه خبری تحلیلی روز www.roozno.com  نو کد خبر: ۴۹۷۱۶  ؛ تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۲